Сделать старовой Добавить в закладки
Выберите язык:
Вход

Your Login Details

Forget Your Password?
Главная » ru » Новости » Новости Ассоциации » День захисту дітей

День захисту дітей

RSS

Згідно зі статистичними даними кожним четвертим мешканцем нашої планети є дитина. Щохвилини на Землі з'являється майже 200 немовлят. Діти - це життєдайна надія планети і народжуватись вони мають для того, щоб звеселяти нас дзвінким сміхом, прославляти своїми успіхами, та для цього вони мають бути впевненими у щасливому майбутньому. Але, на жаль, не всім їм судилось пізнати щастя, мати добре здоров'я і безхмарне завтра. Особливу категорію цієї важливої гомінкої спільноти становлять діти з інвалідністю, котрих в Україні нараховується близько 170 тисяч... Жахаючою є й статистика: практично кожна друга дитина вже при народженні має проблеми зі здоров'ям... За свідченням Всесвітньої організації охорони здоров'я кожна десята дитина з'являється на світ з фізичними або розумовими відхиленнями.

В наш час проблема суспільної адаптації інвалідів і, насамперед, дітей-інвалідів набула особливої актуальності. У 1991 році Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини (прийнята 20 листопада 1989 року 44-ю Генеральною Асамблеєю ООН) і взяла на себе зобов'язання щодо забезпечення інтересів і прав дітей на проживання і виховання в сім'ї. Згідно з Указом Президента України 2006 рік в нашій державі був роком дитини, що мав за мету посилити увагу суспільства до проблем дітей, захисту їх прав та законних інтересів, забезпечення фізичного, психічного і духовного здоров'я, інтелектуального та культурного розвитку дітей тощо. Проте, за минулий рік істотно не змінилось становище дітлахів, а особливо дітей з вадами здоров`я, які так потребують допомоги і влади, і громади. Саме тому Національна асамблея інвалідів України та за підтримки Асоціації "Спортивна індустрія України", що виступає генеральним спонсором проекту, започатковують благодійну акцію, присвячену Міжнародному дню захисту дітей.

День захисту дітей День захисту дітей День захисту дітей

Перший Міжнародний день захисту дітей був запроваджений в листопаді 1949 року рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок і проведений у 1950 р. Цей день - це не тільки голосне й веселе святкування дітвори, але й нагадування суспільству про необхідність дотримання та поваги прав дитини, як необхідної умови для формування гуманного, справедливого і благополучного суспільства. Напередодні відзначення цього дня та в цей день в багатьох країнах світу пройдуть благодійні акції, покликані допомогти і підтримати дітей-сиріт і інвалідів. Цей день не тільки веселі святкування, але і нагадування суспільству про необхідність дотримання і поваги прав дитини, як необхідної умови для формування гуманного, справедливого і благополучного суспільства. У столиці Фінляндії - Хельсінкі напередодні всесвітнього Дня захисту дітей у понеділок відкрився міжнародний дитячо-юнацький фестиваль "Творчість юних". У московське небо в міжнародний День захисту дітей підніметься серце з 800 повітряних кульок. У такий спосіб організатори благодійної акції розраховують символічно підтримати дітей, що страждають від важких захворювань серця і головного мозку. Захід проводить благодійна програма порятунку важкохворих дітей "Лінія життя". Київ теж цього року проводить низку акцій для дітей. Так, наприклад, сьогодні, 31 травня Національна асамблея інвалідів України за підтримки Асоціації "Спортивна індустрія України", що виступає генеральним спонсором проекту, започаткували благодійну акцію, присвячену Міжнародному дню захисту дітей. Дана акція є продовженням минулорічної акції АСІУ «Спортивна індустрія України - соціально незахищеним», коли представники асоціації побували в п'яти школах-інтернатах для дітей з інвалідністю м. Києва, Харкова і Дніпропетровська та подарували їм спортивне устаткування, одяг, тренажери, знаряддя для обладнання спортивних та ігрових кімнат.

День захисту дітей День захисту дітей День захисту дітей

Цього разу, у рамках проведення останнього дзвінка та, водночас, останнього дзвінка для випускників у школі-інтернаті для дітей з вадами слуху № 9 представники АСІУ вручили школі-інтернату велотренажер, спортивний інвентар (мати для спорт занять, туристичні палатки) і устаткування для занять спортом (фітнес-набори, тенісні набори, сітки волейбольні, м'ячі). Кожному із 31 випускників школи-інтернату зразка 2007 року подаровано кросівки, спортивну форму та туристичні килимки від членів Асоціації "Спортивна індустрія України". Приємно, що генеральні директори компаній (Чернов І.В. - віце-президент, генеральний секретар АСІУ, генеральний директор групи компаній "Спормастер", Руденко О.П.- віце-президент АСІУ, президент групи компаній "ІнтерАтлетика" Півнев Д.С. - член правління АСІУ, генеральний директор компанії "Профітнесс Консалтинг", Колесник В.М. - замісник директора компанії-члена АСІУ «Спортарсенал», Федорчук С. В.- директор компанії "Спортарсенал", Слоєв І.С. - голова комітету АСІУ, замісник генерального директора групи компаній "Спортмастер"), що входять до складу Асоціації знайшли час, аби відвідати школярів та побажати їм успіхів у житті, у виборі життєвого шляху та реалізації себе в майбутньому. "Перед тим, як чогось досягти в житті, - зазначив В.Сушкевич, народний депутат України, президент Національного комітету спорту інвалідів України, голова Національної Асамблеї інвалідів України та президент Асоціації "Спортивна індустрія України", - я завжди орієнтувався на те, що мені дала фізична культура та спорт. Випускники Вашої школи славляться не тільки у спорті, так, наприклад, один із випускників, також нечуючий, отримав дві вищих освіти, ставши провідним архітектором України, що проектує станції метро. Тому - прагніть до найвищих висот, боріться та перемагайте. У вас все для цього є." Виконавчий директор АСІУ Копилов Георгій Петрович додав: "Зичимо вам, щоб ви ніколи не хворіли, щоб набирались досвіду та сил. У вас немає біди, є лише невелика проблема - вада слуху, яка не повинна стати у вас на заваді."

День захисту дітей День захисту дітей День захисту дітей

Акція проходила в приємній та зворушливій атмосфері. Лунали хороші слова адміністрації школи, вчителів, батьків та випускників. Дітки молодших класів танцювали танок, а батьки благословили випускників у добру дорогу дорослішання.

День захисту дітей День захисту дітей День захисту дітей


Довідка про школу-інтернат для дітей з вадами слуху № 9
25 серпня 1963 року наказом Міністра Освіти в місті Києві в приміщені колишньої школи №41 була відкрита перша в Києві спеціальна школа - інтернат №9 для слабочуючих дітей, в якій спочатку навчалося 100 дітей з вадами слуху і працювало 25 педагогів - дефектологів. Школа росла і міцніла. Поступово вона зайняла одне із провідних місць серед спеціальних шкіл для дітей з вадами слуху.
Спеціальна середня загальноосвітня школа - інтернат №9 для дітей зі зниженим слухом розташована у мальовничому куточку Голосіївського району міста Києва. У двох комфортабельних та обладнаних усім необхідним приміщеннях навчаються та живуть слабочуючі діти з Києва та Київської області віком від 6 років, що за станом слуху й мови не можуть відвідувати загальну школу. Наповнюваність класів 8-12 учнів. У школі навчається 223 слабочуючі дитини, всі вони забезпечені проживанням і безкоштовним чотириразовим харчуванням.

Освіта та виховання дітей з вадами слуху потребує спеціальних методів та засобів навчання. Важливу роль відіграє використання спеціальної апаратури, застосування нових інформаційних технологій. У школі з учнями працюють 80 педагогів - дефектологів (55 вчителів та 25 вихователів).

У школі проходить багато спортивних змагань, школярі беруть участь у спортивних змаганнях району, міста, області, України з баскетболу, легкої атлетики спортивного орієнтування та інших серед глухих і чуючих спортсменів і займають призові місця. Учні школи беруть участь у конкурсі "Світ очима дітей", у міжнародній виставці глухих художників. Традиційними для школи стали виставки - ярмарки педагогічних технологій, тижні педагогічної майстерності, під час яких вчителі та вихователі знайомлять колег з досягненнями в справі навчання й виховання слабочуючих учнів. Крім того, у школі проходять цікаві свята (Свято першого дзвоника, День вчителя, Осінній ярмарок, Свято святого Миколая, Новорічні свята, Веселі старти, 8 Березня, Великдень, "Маленька красуня", День матері, Спортивні ігри тощо). Учні школи беруть участь у фестивалі дітей - інвалідів "Повір у себе", де займають призові місця.
З 2001 року школа співпрацює з Університетом "Україна". Зараз слабочуючі учні, закінчуючи школу, мають змогу готуватись до вступу у вищий навчальний заклад у стінах рідної школи. Тестування в кінці навчального року прирівнюється до вступних іспитів в університет.

Довідка про права дітей з інвалідністю, включені в Конвенцію про права інвалідів.
З метою заохочення, захисту і забезпечення повного та рівного здійснення усіма інвалідами всіх прав людини і основних свобод, а також заохочення поваги до їх гідності 13 грудня 2006 року Організація Об'єднаних Націй прийняла Конвенцію про права інвалідів. Слід зауважити, що Конвенцією до інвалідів відносяться особи із стійкими фізичними, психічними, інтелектуальними або сенсорними порушеннями, які при взаємодії з різними бар'єрами можуть заважати їх повній і ефективній участі в житті суспільства нарівні з іншими. Відповідно до статті 7 Конвенції держави-учасниці зобов'язуються вживати всі необхідні заходи для забезпечення повного здійснення дітьми-інвалідами всіх прав людини і основних свобод нарівні з іншими дітьми. При цьому декларується право дітей-інвалідів вільно виражати зі всіх питань, що їх торкаються, свої погляди, які повинні одержувати належну вагомість у відповідності з їх віком і зрілістю, нарівні з іншими дітьми, а також одержувати допомогу в реалізації цього права відповідно до інвалідності і віку.

Згідно зі статтею 23 Конвенції держави-учасники, визначаючи сім'ю природним і основним осередком суспільства, який має право на захист з боку суспільства і держави, повинні забезпечити, щоб дитина не розлучалася зі своїми батьками проти їх волі (за винятком випадків, коли компетентні органи визначають, що таке розлучення необхідне в інтересах дитини). Ні за яких обставин дитина не може бути розлучна з батьками внаслідок інвалідності самої дитини, одного або обох батьків. Водночас у разі, якщо родичі дитини-інваліда не в змозі доглядати за нею, держави-учасники зобов'язуються організувати догляд шляхом створення сімейних умов для проживання дитини в місцевому співтоваристві.

Прагнучи до реалізації інвалідами права на освіту, без дискримінації і на основі рівності можливостей, та дотримуючись статті 24 Конвенції, держави-учасники повинні створити умови для інклюзивної освіти на всіх рівнях і забезпечити, щоб:

а) інваліди не виключалися внаслідок інвалідності з системи загальної освіти, а діти-інваліди - з системи безкоштовної та обов'язкової початкової і середньої освіти;
b) інваліди мали нарівні з іншими доступ до інклюзивної, якісної і безкоштовної початкової і середньої освіти за місцем проживання;
c) забезпечувалося розумне пристосування з урахуванням індивідуальних потреб;
d) інваліди одержували в системі загальної освіти необхідну підтримку для полегшення їх ефективного навчання.
З метою полегшення для інвалідів освітнього процесу держави-учасники вживають належні заходи, зокрема:
а) сприяють освоєнню азбуки Брайля, альтернативних шрифтів, методів, способів і форматів спілкування, навичок орієнтації і мобільності;
b) сприяють освоєнню жестової мови і заохоченню мовної самобутності глухих;
с) забезпечують навчання сліпих, глухих, сліпоглухих осіб, зокрема дітей, за допомогою найбільш відповідних для індивіда мов, методів і способів спілкування в обстановці, яка максимально сприяє освоєнню знань і соціальному розвитку.
Держави-учасники також забезпечують доступ інвалідів до загальної вищої освіти і професійного навчання, без дискримінації і нарівні з іншими.

У сфері охорони здоров'я держави-учасники Конвенції вживають всі належні заходи для забезпечення доступу інвалідів до відповідних послуг, зокрема:
а) забезпечують інвалідам той же набір, якість і рівень безкоштовних або недорогих послуг і програм з охорони здоров'я, що і іншим особам, зокрема в рамках державних програм охорони здоров'я;
b) надають послуги, які необхідні інвалідам безпосередньо внаслідок їх інвалідності, включаючи ранню діагностику, а у відповідних випадках - корекцію і послуги для зменшення і запобігання подальшого виникнення інвалідності, зокрема серед дітей;
с) організовують обслуговування якомога ближче до місць безпосереднього мешкання інвалідів, зокрема в сільських районах.
Держави-учасники Конвенції також організовують і розширюють комплексні абілітаційні і реабілітаційні послуги та програми, особливо у сфері охорони здоров'я, зайнятості, освіти і соціального обслуговування.

У культурному житті, організації дозвілля, відпочинку, занять спортом держави-учасники вживають всі належні заходи для забезпечення того, щоб інваліди мали доступ до:
а) творів культури;
b) телепередач, фільмів, театру та інших культурних заходів;
с) театрів, музеїв, кінотеатрів, бібліотек і туристичних послуг, а також до пам'ятників і об'єктів, що мають національну культурну значущість.

Держави-учасники вживають належні заходи для забезпечення доступу дітей-інвалідів нарівні з іншими дітьми до участі в іграх, в проведенні дозвілля і відпочинку та в спортивних заходах, включаючи заходи в рамках шкільної системи.

comments powered by Disqus
Евроиндекс Интератлетика Миллениум Буд
Теги
Фри Тайм Спорт(2) Укрсполртбуд(1) Бойко Спорт(1) Крада(1) Товары для спорта и туризма(1) В.М. Сушкевич(16) Спортмастер(10) Конференция(5) АПСИ(5) in_sports(6) Интер Атлетика(11) Евроиндекс(8) Г.П. Копылов(4) Интератлетика(6) Пробег под каштанами(1) go!sport(24) Каталог Спортивная индустрия Украины(7) Заседание АСИУ(6) спортивный маркетинг(1) Спорт Тур Маркетинг(4) паралімпіада(2) life:)(1) турнир(2) Українське спортивне будівництво(1) Профитнес Консалтинг(2) Спортарсенал(2) А.Шишкина(1) Д.Музыка(1) Спорт для всех(4) Лига уличного футбола(1) Товары для спорта и туризма(1) Спорт для Всех(1) winter sport extreme(2) Велобайк(1) ЛЕВИ(1) турнір(1) Спортивный маркетинг(1) Спортивное спонсорство(1) ЮКА(2) Евро-2012(1) Ю.Павленко(6) Укрспортбуд(2) Делегация АСИУ(2) И.М. Сушкевич(1) президент АСИУ(1) Александр Алябьев(1) vasil(6) общественная организация "Совесть"(1) Корн(1) Делта Спорт(3) Спортастер(2) паралимпийские игры(2) Ю. Павленко(1) Бренд-Лига(2) третейский суд(3) Миллениум Буд(1) Павленко Ю.А.(1) Спортивная медицина(1) Мета(2) sun event(2) Третейский суд при АСИУ(2) Третейский суд(6) Спортивная Индустрия Украины(1) АПСИб vasil(1) ЕВРО-2012(1) Визит АСИУ в Харьков(1) каталог Спортивная индустрия Украины(1) заседание АСИУ(1) концерн Сафари(1) Комитетет спортивного маркетинга(1) Іван Григоровський(1) Сушкевич В.М.(3) Старшинов В.И.(1) Спорт Экспресс(1) Гарач Н.(1) Книжковий світ(1) Ванкувер(1) Щасливі долоні(1) параолімпійська збірна України(1) асіу(1) детский фестиваль дзюдо(1) фестиваль дзюдо(1) спортмастер-украина(1) клуб триумф(1) Выставка Фитнеса(1) go sport(1) фитнес-конвенция(1) паралимпиада(1) сочи 2014(1) adidas(2) mu(1) manchester united(1) асиу(2) ролики(1) спортмастер(2) 13 сентября(1) день физкультуры и спорта(1) заседание правления(1) мисс лнр(1) спорт(1) новости спорта(1) здоровые дети украины(1) нагородження студентів спортсменів(1)